0345-514 341
1
GA TERUG

Voormalig schakelstation

Dordrecht
IN ONTWIKKELING

Het voormalige schakelstation aan de hoek Oranjelaan-Noordendijk in Dordrecht wordt verbouwd tot een prachtige woonlocatie. Dit gemeentelijke monument was tot het voorjaar van 2019 in gebruik als schakelstation voor de regio. Het monumentale gebouw dateert van 1940 en is ontworpen door architect George Hammerpagt, die onder andere verantwoordelijk is voor de kleinere schakelstations aan de Oranjelaan en andere nutsvoorzieningen elders in Nederland.

Door een groot gedeelte van het dak open te maken ontstaat een grote binnenplaats. Op de begane grond van de binnenplaats komt een afgesloten stallingsgarage. Deze garage wordt omringd door een woonstraat in de openlucht, die toegang geeft tot de maisonnettes op de begane grond. Vanaf deze woonstraat bieden diverse trappen toegang tot een aantrekkelijk gemeenschappelijk dek. Een groene oase ontstaat hier door langs staalkabels grote uitwaaierende zuilen van klimop te laten groeien. Typische elementen van het schakelstation zoals een aantal isolatoren zullen hier herkenbaar blijven. 

Twee liften en glazen trappenhuizen op de binnenplaats geven toegang tot de galerijen. Deze worden door middel van staalkabels opgehangen aan de bestaande staalconstructie. De loft-appartementen hebben zowel balkons aan de buitenzijde van het gebouw als op de binnenplaats. De bovenste lofts aan de Oranjelaan hebben dakterrassen, bereikbaar via de oorspronkelijke ventilatietorens. Op de bovenste verdieping zijn een aantal penthouses ontworpen met een uniek uitzicht op de omgeving, waaronder het Wantij.

De getoonde impressie is een voorlopig ontwerp. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Ontwikkeling: VABO Ontwikkeling B.V. & Looye Projecten


 
specificaties

Status: Ontwikkelingsfase

ANDERE MENSEN
BEKEKEN OOK